Байкери України вирушають у зону АТО, поки російські їдуть «На Берлін»

Українські байкери вкрай обурені галасом довкола пробігу «На Берлін» російських «Нічних вовків». «Це піар-кампанія», в один голос кажуть українські мотоциклісти й організовують свій мотопробіг, але не «на Берлін», а у зону АТО. 




Напередодні Адміністративний суд Берліна ухвалив: у поліції не було достатніх підстав вважати, що росіяни становили загрозу громадському порядку, внутрішній безпеці чи міжнародним відносинам. Таким чином, вирішив німецький суд, візи росіян, видані Італією для вільного пересування країнами Шенгенської зони, дійсні і для Німеччини. Радіо Свобода зібрало реакцію українських любителів двоколісних на цю історію.

Український байкер Ашот Арушанов (відомий також як «Сальвадор») із ватажками російських «Нічних вовків» знайомий особисто. З окремим жалем він згадує, як два роки підряд дозволяв їм рекламуватись на своєму фестивалі «Тарасова гора».


«Бувало, що «Хірург» дзвонив, просив порекламуватись. Я це робив як організатор, який толерантно ставиться до інших мотоциклетних фестивалів, але як людина, особисто туди ніколи не їздив. Це дуже заполітизований рух, мотоциклетним його навіть і не назвеш. При тому до такого сюрреалізму доходить, що покійний Сальвадор Далі перевернувся б. У них там і хоругви, і серп і молот, і Сталін, і мотоцикли», – каже він.

Приурочений 70-річчю Перемоги у Великій вітчизняній війні мотопробіг «На Берлін», який російські байкери з величезними зусиллями намагаються втілити, Ашот називає безглуздим.
«Їхати в ту Європу, яку клянуть, називають гейропою, з благими намірами – це ж абсурд, якщо ж вона така погана. Їхати з поганими намірами? Тоді чого дивуються, що їх не пускають? Ніяк не співставляється їхній цей мотопробіг зі здоровим глуздом», – вважає Арушанов.




Філософія байкерства і політична заангажованість – речі непоєднувані, і те, що «Нічні вовки» на чолі з Олександром Залдостановим отримали з російського бюджету грантів на суму 56 мільйонів рублів, свідчить про їхню далекість від справжнього мотоспорту, каже український байкер Володимир Рощин.
«Вони їдуть туди, куди їм скажуть, сповідують те, що їм нав’язують. Де тут свобода? Це чисто політичний проект. Не більше. Це підневільні люди, яких заслали туди і сказали робити те, що вони роблять. От вони й ходять на кордоні, де в них косметички перевіряють. Роблять галас із нічого», – вважає він.

Для інших байкерських клубів – особливо українських – «Нічні вовки», як червона шмата для бика, порівнює засновник видання «Байк» Тарас Мицканюк і додає: цей московський мотоциклетний клуб – троль і провокатор.
«Вони вже давно цим займаються, як мінімум років п’ять. Почали проводити в Криму свої фестивалі, в Севастополі. Роблять це вкрай провокативно і завжди намагаються зачіпати такі дражливі теми: війна, «діди воювали». Це чиста провокація. І по-моєму, в цьому і є їхня роль, і ці їхні пробіги всього лиш бутафорія. Все відбувається за планом піар-кампанії. І думаю, «Нічні вовки» дуже б розчарувались, якби їх пустили і в Україну, і Польщу, і Німеччину, адже тоді б не було цього галасу. А так вони досягають свого результату. Було б класно взагалі про це не говорити. Вони не варті тієї «шуміхи», яка здійнялася», – вважає він.
Вовки лають, а караван іде – перефразовують відоме прислів’я українські байкери і – на відміну від російських – збираються 8 і 9 травня відзначити в зоні АТО. Організувавшись у групу, вони вирушать у Дніпропетровськ, а потім і до лінії розмежування, аби підтримати українських воїнів і нагадати, що «Перемога – наша!». Саме таке гасло вони обрали для свого мотопробігу.
Тим часом протестують проти одіозних російських байкерів не лише в Європі чи Україні, але і в Росії. Федерація російських водіїв розкритикувала «Нічних вовків» хоч і не за агресивний націоналізм, але за поганий приклад на дорозі, адже байкери не носять шоломів. Не дуже до вподоби вони і місцевим байкерам із Санкт-Петербурга.
Мотоклуб «Нічні вовки» був заснований в 1989 році. У 2013 році президент Росії Володимир Путін нагородив орденом Пошани Олександра Залдостанова, який брав активну участь у створенні руху «Антимайдан». «Нічні вовки», зокрема, свого часу проводили акцію на підтримку дій Путіна й щодо його рішення анексувати Крим.
Каритура Олексія Кустовського






источник www.radiosvoboda.org

Комментариев нет:

Отправить комментарий