Гурт Taraka ( Тарака ) зворушив серця людей !!!

Визріває загальноєвропейський, кількамовний проект «Музична Європа - Україні»

Минулої неділі у Києві, на Євромайдані, а також на деяких радіо і телеканалах обох країн, відбулася прем’єра пісні польсько-українського гурту «Тарака» – «Подай руку Україні». Прем’єра цієї мелодії прозвучала і польською, і українською мовами.





KOKA
Минулої неділі у Києві, на Євромайдані, а також на деяких радіо і телеканалах обох країн, відбулася прем’єра пісні польсько-українського гурту «Тарака» – «Подай руку Україні». Прем’єра цієї мелодії прозвучала і польською, і українською мовами.
Як це сьогодні часто буває, нову «майданну» мелодію вдалося виловити з потоку повідомлень у найпопулярнішій соціальній мережі. Вона справді зворушує і переймає, лірична, задушевна мелодія відразу привертає увагу, її хочеться слухати знову.
Через соцмережу вдалося знайти лідера гурту «Тарака» Кароля Куса і порозмовляти з музикантом із Познаня:
– Я вже багато років приїжджаю на Західну Україну і співпрацюю з українськими колегами у різних музичних сферах. І там я познайомився з нинішніми членами нашого гурту – українськими музикантами. Ми вирішили, що разом запишемо платівку. Ми її видали восени минулого року у Польщі. Але ті події, що нині відбуваються в Україні, дещо ускладнили нашу співпрацю і я подумав, що ми повинні зробити якийсь спільний мистецький проект у польському та в українському варіанті. Щоб показати солідарність, яка народжується тут, зараз, безпосередньо в цей момент, вона нагадає полякам і українцям, що ми знаходимося поруч і повинні бути у цей час разом.
П’ятеро учасників нашого гурту – зі Львова і Житомира, а друга частина, польська, – з Познаня. Ще до того, як було створено наш гурт, я часто запрошував українських музикантів до Польщі, ми брали участь у багатьох фестивалях та спільних концертах. Так що наша співпраця триває вже кілька років.


/
«Тарака» – це слов’янське слово, яке дослівно означає «tarzać się» - валятися, качатися, і характеризувало людей, які незважаючи на перешкоди, на колоди, що потрапляли під ноги, завжди домагалися свого.

Генеза створення цієї пісні така: мелодія, яка була її прототипом, це перша пісня, яку ми записали разом, польсько-українським складом. І тоді вона мала бути застільною, але сьогодні ми вирішили змінити спосіб підходу до неї. У сьогоднішньому тексті є ствердження, що колись прийде час свята, але він прийде тоді, коли Україна буде вільною, – каже Кароль Кус.

Прем’єра пісні польсько-українського гурту «Тарака» – «Подай руку Україні» відбулася і на Євромайдані, і в кількох українських та польських теле- та радіоканалах у неділю, а вже в понеділок українці з лейтмотивом «Коли ми разом – ми одна родина» прийшли до польського Генерального консульства у Львові подякувати полякам за моральну підтримку. З вигуками «Дякую!», плакатами зі словами пісні «Подай руку Україні» та повітряними кульками під стінами польської консульської установи зібрались десятки людей. Як повідомляє канал Lviv24, поспілкуватись з активістами вийшов консул Марцін Зєнєвич.




Лідер гурту «Тарака» Кароль Кус продовжує відповідати на наші запитання:
- Перша платівка називається «Біла горілка». А концерти ми робимо таким чином: частина гурту приїжджає до нас, до Польщі, і ми граємо концерти у нас. А якщо це виступи в Україні, то ми просто їдемо до них. Колектив складається нині з восьми осіб, це великий гурт. Струнні інструменти, акордеон, інколи ще й цимбали – це українці, а ритм-секція, гітара, фортеп’ян та вокал, – поляки, – наголошує Кароль Кус.
Вже було створено кілька, так би мовити, євромайданних творів, в тому й польсько-українські, деякі з них вже називають гімном протестних подій. І ось тепер на повну потужність прозвучала Ваша пропозиція.
– Для нас не так важливо, чи наша пісня стане гімном Майдану, чи ні, для нас важливо те, як сприймуть її майданівці, що переживатимуть люди, які її слухатимуть. Чи вони будуть відчувати: те, що написане і створене нами – чисте і щире.


/





З травня ми розпочинаємо концертну трасу Польщею і будемо популяризувати чергові пісні з альбому, що його недавно видала фірма Universal Music Polska. Влітку ми почнем роботу над твором Адама Міцкєвича «Дзяди». До тексту ми створимо першу слов’янську музику. Чому саме цей твір – по-перше, поведінка головного героя Кордіана була саме такою, як нині наш стосунок до подій, які тепер відбуваються. Крім цього, цей твір ніколи ще не піддавався музичній інтерпретації, його ніколи не співали. А текст твору досить промовистий.
Ми зробили висновок, що сама адаптація усіх напрямків західної музики у країнах Центральної Європи, зокрема в Польщі чи Україні, це не зовсім наш спосіб творення музики. Ми хочемо щоб нас надихала слов’янська спадщина, хочемо зацікавити нею Європу, аби вона доцінила її якість, міцність, наповненість почуттями, – каже Кароль Кус.


Виступ польського гурту "Тарака"


Частина прибутку з продажу платівки «Подай руку Україні» буде передана родинам тих, хто загинув під час акцій протесту, а наступного вікенду гурт «Тарака», цього разу вже на живо, виступить на Євромайдані у Києві. Лідер гурту Кароль Кус каже, що визріває загальноєвропейський, багатомовний проект «Музична Європа – Україні».

Комментариев нет:

Отправить комментарий