Лісова закарпатська «яфина» — не піддається «одомашненню»

У розпалі літа на ринках Закарпаття можна придбати лісову ягоду темно синього, майже чорного кольору – це лісовазакарпатська чорниця, або «яфина» — як кажуть закарпатці.

Більшість лісових ягід наші люди давно навчилися вирощувати на присадибних ділянках або дачах. Ось тільки чорниці, які на Закарпатті мають назву яфинине піддаються «одомашненню».



Непримітна на перший погляд ягода – дуже вибаглива. Їй потрібні відповідна кількість вологи, світла, а головне, цілюще гірське повітря. Тому чорниця поширена не скрізь, і краяни з нетерпінням чекають середини літа, щоб мати змогу придбати її на ринку.
яфина, Закарпаття лісова ягода
Адже саме в цю пору для жителів гірських районів розпочинається сезон збору яфин. Зараз у багатьох населених пунктах краю можна побачити торговців з величезними кошиками, повними яфин.
Ці дари лісу коштують недешево – по 30 гривень за літрову банку. Але попит на такий товар є завжди. Річ у тім, що ягоди чорниці —справжнє джерело корисних речовин. Здавна відомо: вони благотворно впливають на кишково-шлунковий тракт, серце, лікують зір, цукровий діабет та інші недуги.
На Закарпатті люди люблять і шанують чорниці. Тільки у нашому краї щороку у серпні проводиться фестиваль «Верховинська яфина», а в селі Гукливе на Воловеччині навіть встановлений пам’ятник цій ягоді.
яфина, Закарпаття лісова ягода
Оскільки чорниця – сезонна рослина, то люди поспішають її придбати, щоб насолодитися нею у свіжому вигляді і заготувати на зиму.


Комментариев нет:

Отправить комментарий