Саша Сотнік: Вбивство Нємцова - не остання крапля в "чаші терпіння" росіян

Відомий російський блогер та журналіст Саша Сотнік розповів у ефірі Еспресо.TV про повітря свободи в Україні, реальні цифри рейтингу Путіна та сценарій зміни влади в Росії











Про повітря свободи
Рік тому відчувалася напруга в Києві і скорбота. Сьогодні, не дивлячись на війну, відчуваю повітря свободи. Після Москви я бачу, наскільки у вас тут все змінилося.
Дай Боже, щоб так у нас змінилося все. Тільки без війни.
Про "підтримку" Путіна
"За моїми відчуттями, багато спілкуюся з людьми на вулицях, 80% підтримки - це явно завищена цифра. І взагалі за авторитарної влади - соціологія помирає в першу чергу. Тому жодним "Левада-центрам" і ФСП (Фонд "Суспільна думка", - Ред.) - вірити безглуздо. Це все замовні, проплачені цифри.
Мій досвід підказує, що Путіна підтримує не більше 35% жителів Росії. При чому, велика частина цих людей - або чиновники, або ті, хто в їхній частці, або їхні родичі, друзі і так далі, ну і силовики.
Є ще не малий відсоток, десь 45%, тих, хто схиляється до того, що Путін "тягне" не в той бік, але вони дуже залякані.
Є навіть такий приклад: людина пише з Владивостока, каже, що проти Путіна, але його ось викликали за "лайки" в Інтернеті і перепости, от його викликали в "Центр Е", в Центр по боротьбі з екстремізмом, провели з ним бесіду. І ось він вибачається, що тепер буде іноді "лайкати" мене, але перепост від нього чекати тепер не варто.
Тому суспільство знаходиться під очевидним тиском з боку силовиків і з боку влади. Люди просто залякані, люди бояться втратити роботу, житло, засоби до існування. Все це тримається на страху.
Ну, і відсотків 14-15 тих, хто готові боротися відкрито з цим режимом, цих людей ви бачите постійно на тих акціях, які проводяться в Москві, та й не тільки.
Про український "голос" для росіян
З приводу планів: хочеться поговорити з українцями, ознайомитися з тим, що сталося у вас тут за цей рік.
Користуючись нагодою, я запрошую вас прийти післязавтра, в суботу, о 14:00 на Майдан до Стели незалежності. Ми там будемо знімати упродовж години, будемо знімати вас. Ви зможете сказати росіянам все, що захочете. Зможете звернутися до них, висловити думку, що відбувається між нашими народами, між нашими країнами і як подолати ту кризу, ту рукотворну політичну кризу, автором якої є, на превеликий жаль, керівництво моєї країни.
Про способи "достукатися" до людей
Мені здається, що достукатися до людей можна. Життя підказує свої сюжети. Наприклад, люди виходять на вулицю і та "картинка", яку вони бачать, все частіше не збігається з тією "картинкою", яку їм показують в цьому "чорному ящику". Тому вони будуть змушені все частіше і частіше співставляти цю невідповідність і розуміти, що щось пішло не так. І спробувати шукати свої відповіді на все більше і більше, і частіше виникаючі питання. Ці питання з кожним днем ​​ставатимуть все неприємніше і неприємніше.
І я думаю, що в один прекрасний день критична маса цих питань переллється через край і змусить їх вийти на вулиці.
Про доповідь Нємцова "Путін. Війна"
Головна мета цієї доповіді - донести до якомога більшої аудиторії, до якомога більшої кількості громадян Росії правду про залученість Росії в цей конфлікт з Україною, правду про залученість Росії у війну. Я, на жаль, пророкую дуже багато перепон, які буде чинити влада. Буде заарештована якась кількість тиражу, якихось людей, які роздаватимуть ці доповіді, теж будуть хапати на вулицях. Влада буде всіляко перешкоджати цьому. Я думаю, що якась аудиторія готова до цього, ось ті 15% росіян, про яких ми говорили. Більша кількість росіян, на жаль, ще не готові сприйняти правду, тим більше таку неприємну. Я не знаю, що має статися, щоб в Росії цю правду сприйняли. Поки що більшість росіян - не готові.
Про справу Нємцова
Я вважаю, що головний замовник вбивства не буде покараний. У нас без відмашки головної людини в країні - не робиться нічого. Я не вірю в самодіяльність Рамзана Кадирова або ще якихось осіб. Це  - перше. Друге  - що стосується заляканості суспільства, я у дуже багатьох людей запитував: чи досягли ці "постріли" своєї кінцевої мети, чи вдалося "вистрілити" в вашу хоробрість, в совість. Більшість людей говорять, що ні, що перестали боятися. Тому що це вбивство показало, що при Путіні ніхто не знаходиться в безпеці: вбити можуть кого завгодно, за що завгодно, коли завгодно. Чим довше ми будемо мовчати, тим більше будуть розширюватися кордони цієї небезпеки для кожної людини, для кожного громадянина.
Про російську опозицію
Тепер з приводу опозиції. Я бачу, що вона розколюється на два табори. Один виступає за те, що вважає путінський режим неприйнятним. Один табір намагається "осідлати" протест і повернути його в бік такої гри, що ми, наче не визнаємо владу, але підемо на вибори. І таким чином цей табір віддаляється від іншого табору, який визнає, що з путінським режимом розмовляти більше нема про що, крім як про одне - йдіть, ми все зробимо самі. На жаль, прірва між цими двома таборами після вбивства Нємцова - тільки розширюється.
І в цілому, на жаль, я не можу назвати зараз людини, яка б очолила російську опозицію після Нємцова.
Про сценарій зміни влади в Росії
На це питання вам ніхто ніколи не відповість. Росія - країна сюрпризів, вона може знаходитися в цій "статиці", в цьому штучному стані "каматозу" довго-довго, тому невеличка іскра і все зміниться, як ніби пісочний годинник перекинеться.
Але у мене таке відчуття, що ця крапля, яка впала в чашу терпіння у зв'язку з убивством Бориса Юхимовича, - вона була вагомою, але, на жаль, не останньою.


Комментариев нет:

Отправить комментарий